Pengikut

Selasa, 15 Disember 2009

Ketuanan bermaksud lebih berhak, bukan tuan - Nik Safiah

KUALA LUMPUR 14 Dis. - Ketuanan bukan bermaksud antara tuan dan hamba sebaliknya ia menunjukkan siapa lebih berhak ke atas sesuatu perkara.
Tokoh sejarah, Prof. Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Karim berkata, apabila disesuaikan dalam konteks ketuanan Melayu ia bermakna hak-hak keistimewaan perlu dikekalkan kerana negara ini asalnya milik orang Melayu.
Jelasnya, hak itu bukan bermaksud kedudukan Melayu lebih tinggi daripada kaum lain yang mendatang namun ia sebagai balasan pengorbanan mereka berdasarkan catatan sejarah.
"Orang Melayu sudi menerima kaum lain yang berhijrah ke negara ini dan daripada itu, mereka berhak mengekalkan keistimewaan sebagai kaum asal di negara ini.
"Keistimewaan ini juga memberi peluang orang Melayu memperbaiki diri dalam sektor ekonomi yang banyak dikuasai kaum lain," katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas maksud sebenar ketuanan Melayu atau ketuanan bumiputera yang dianggap rasis oleh kebanyakan bukan Melayu terutama ahli politik pembangkang.
Pada 3 Disember lalu, Ahli Parlimen Ipoh Barat dari DAP, M. Kulasegaran mempersoalkan perihal ketuanan Melayu kerana disifatkan tidak adil untuk kaum lain.
Kata Kulasegaran, perkara itu menjadi halangan kepada perpaduan kaum kerana ia dilihat mendiskriminasi bukan Melayu.
Kenyataannya di Parlimen itu mendapat tentangan meluas daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu seperti Gagasan Melayu Perak (GMP) dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS).
Hari ini, Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Negara (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali berkata, ketuanan Melayu adalah sebuah slogan yang berbentuk patriotisme.
Mengulas lanjut, Safiah melihat salah tafsiran ketuanan Melayu di kalangan bukan bumiputera disebabkan mereka sudah lupa kepada pembentukan sejarah negara ini.
"Walaupun generasi baru bukan bumiputera adalah warganegara Malaysia yang lahir di negara ini, mereka tidak boleh menolak fakta bahawa generasi mereka asalnya ialah pendatang ke negara ini," jelasnya.
Sementara itu, pensyarah dan Ketua Jabatan Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya, Prof. Madya Zainal Abidin Borhan menjelaskan, pemahaman salah mengenai konsep ketuanan Melayu disebabkan usaha pihak tertentu untuk meruntuhkan nasionalisme Melayu.
"Ketuanan Melayu bermakna kedaulatan Melayu yang mana perkara-perkara seperti kedudukan raja-raja, agama Islam, bahasa Melayu mestilah dihormati yang termaktub dalam Perlembagaan," katanya.:- sumber utusan malaysiap/s:-AGAK2LAH KAN BOLEH KAH PARTI ULTRA PERKAUMAN DOG AND PIG DAN PENDATANG2 ASING YANG TIDAK SEDARKAN DIRI YG DIBERI TARAF WARGANEGARA MENERIMA KENYATAAN YANG DI BUAT OLEH Prof. Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Karim INI.ANDA SEMUA FIKIR KANLAH TAPI BAGI SAYA APA SAJA KENYATAAN YG DI BUAT UNTUK MENYOKONG ORG2 MELAYU DAN ISLAM INI PASTI DI BANTAH OLEH BANGSA LAKNAT YANG BERTUANKAN YAHUDI.
UNTUK BANGSA2 PENDATANG SEJAK UMNO/MELAYU MEMERINTAH NEGARA MALAYSIA TERCINTA INI ADAKAH ORANG2 CINA DAN INDIA MAKIN MISKIN ATAU MAKIN KAYA?

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam,

Kenapa pihak kerajaan menjadi bodoh bila isu bumiputra dan keistimewaan Melayu dipersoalkan oleh pihak ultra kiasau ni.

Jawapan balik bila di hentam oleh gologan ni.."hormatilah apa yg telah termaktub didalam Perlembagaan dan janganlah mempertikai kontrak sosial yg telah dipersetujui.." jawapan yg sama berulang-ulang.

Kenapa tak counter balik? Nak jaga keharmonian kaum ke nak jaga undi kaum. Kita tengok sekarang ni semua geng ni majoritinya dah undi pembangkang. Kita bleh tgk manteliti golongan ni, langsung tak boleh dipercayai.

Sebagai cadangan, follow apa yg depa mau.....bg semua....

...

...

KAJI BALIK TARAF WARGANEGARA YG KITA BAGI, KAJI BALIK SISTEM JUSSOLI YG KITA TELAH GUNAKAN DAN MASIH DIGUNAKAN.

MK IV berkata...

sila buka email anda.

日月神教-任我行 berkata...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇