Pengikut

Rabu, 3 Jun 2009

KISAH TANAH MELAYU

Dalam sebuah majlis, seorang usahawan berbangsa Cina yang juga bergelar Tan Sri sedang ditemuramah oleh seorang wartawan. Duduk berdekatannya adalah 2 orang jurutera, anak beranak berketurunan India yang bekerja dengan syarikat Tan Sri tersebut. Berikut adalah perbualan mereka,

Tan Sri: Kerajaan perlu bertindak adil dalam pengagihan kek ekonomi negara. Tidak boleh ada diskriminasi terhadap kaum bukan Melayu. Kontrak antara orang Melayu dan bukan Melayu mesti diberikan sama rata demi keadilan.Lagipun bangsa kami banyak menyumbang kepada kemajuan negara walaupunkami digelar sebagai kaum pendatang. Setelah bersusah payah semenjak sebelum merdeka, maka wajarkah kami dinafikan hak sebagai warganegara.Orang Melayu perlu lebih berkompromi dengan kaum lain untuk maju. Liberalisasi perlu dilaksanakan dengan meluas dalam semua sektor demi mencapai kesamarataan antara kaum.

Wartawan: Tan Sri, boleh saya tahu sudah berapa lama 2 orang jurutera ini bekerja dengan Tan Sri?

Tan Sri: Oh...sudah lama. Sivakumar ni dah bekerja dengan saya hampir 30tahun sejak syarikat ni ditubuhkan lagi. Malah anaknya pun sekarangbekerja dengan saya lebih 10 tahun. Mereka ini adalah pekerja saya yang palingberdedikasi dan banyak menyumbang kepada kemajuan syarikat.

Wartawan: Kalau begitu, apa kata Tan Sri berikan sebahagian saham syarikat ni kepada mereka berdua. Lagipun mereka sudah lama bekerja dengan Tan Sri, malah banyak menyumbang kepada syarikat sepertimana kata Tan Sritadi.

Tan Sri: Eh..mana boleh! Ini syarikat saya. Lagipun saya dah bayar gaji yang mahal kepada mereka berdua dan saya tak pernah halang pun jika mereka nak kumpul harta. Mana boleh senang-senang saya nak bagi saham syarikat saya pada mereka.

Wartawan: Macam tu jugalah perasaan Melayu. Tanah ini asalnya milikorang Melayu. Milik Raja-Raja Melayu. Lepas tu orang bukan Melayu macam Tan Sri pulak nak mintak hak sama rata dengan alasan kerana telah banyak menyumbang. Tan Sri rasa wajar atau tidak permintaan tu?

Tan Sri: ......... ........????????

Kisah di atas merupakan sedutan daripada kisah benar yang berlaku dalam sebuah majlis perasmian kilang di Gemas, Negeri Sembilan. Pendapat anda?

Kak Midah : Sekadar berkongsi pandangan, kebetulan Kak Midah terjumpa.Sedarkah kita?

Salam sayang buat semua
Kak Midah,Ipoh

DI PETIK DARI BLOG PISAU.NET

AntiHero :-Org Melayu terkenal dgn sifat pemurah dan berbudi bahasa dan apabila kita ingin mempertahankan kedaulatan bangsa melayu kita di gelar Racist oleh bangsa cina dan India.ADIL KAH GELARAN ITU PADAHAL KITA BANGSA MELAYU TIDAK PENAH MERAMPAS HAK BANGSA LAIN YG DI IKTIRAF OLEH PERLEMBAGAAN TAPI SEGALA HAK KITA PERLAHAN2 DI TUNTUT OLEH BANGSA LAIN?

Syarikat-syarikat Cina JUGA meletakkan kemampuan bertutur dalam bahasa Ibunda mereka sebagai syarat wajib bagi mendapatkan pekerjaan. (Ini seharusnya dibantah/di hapuskan)
ADIL KAH INI? BUKANKAH INI DISKRIMINASI TERHADAP BANGSA MELAYU?

Tiada ulasan: